2022 - Rt na žene


Letošnji Sušac 100x2 je bil prava revija inovacij in hitrih bark. Pretočni tanki, foili, lahke barke, da o črnih jadrih niti ne govorim. Mnogokratni zmagovalec in legenda Sušca, Miljenko Nikolič tokrat sploh ni startal s svojim Izzazivačem, ker je med temi novimi barkami postal popolnoma nekonkurenčen. Tudi midva sva na regati samo še za okras in spomin na stare čase. 

Prognoze so bile take kot zadnja leta: vetrovi okoli 5 kn. Na štartu 46 bark, ena lepša in boljša od druge. Mate Arapov noč pred startom še montira in dodeluje Fatamorgano s foljlom in če sem prav videl si je glede na vremensko napoved postavil samo enega. Meglesi in Code x se dvigajo iz vode in polirajo podvodni del, zlaga se orožje na palubah, sama lahka jadra, drifteri in podobne pogruntavščine. 



Štart klasično v zelo lahkem vetru. Midva preslišiva signal in se zaveva, da je start, šele ko slišiva vpitje z bark, ki zahtevajo vodo. Tokrat sploh nisva motivirana: Dejan je zaradi bolezni zelo okoren in slaboten, tako da je bila dilema ali sploh štartati. No, odločitev za start je padla po ogledu vetrovne napovedi. Na startu incident: neka 50 metrska motorna ladja je zaplula v regatno polje in trčila z jadrnico Spyridia Darka in Albine ter jima zlomila baštun (kosnik). 

Tokrat po obratu na boji dvigneva genaker, a sva vseeno zadnja na razbremenilni boji pri marini. Nato drživa srednjo pot proti vratom. Največ jadrnic se je odločilo za plovbo bliže Braču, kar se nama je v začetku obrestovalo. Za sabo vsa jih pustila kakih 6, ker sva se držala bolj sredine polja, a ne za dolgo. Pod Bračem se je prej razvil veter in v vratih sva spet skoraj na začelju. Veter je zahodne smeri in midva se odločiva za Vodnjake, ker sva računala, da je v Hvarskem kanalu bonaca, zunaj Paklenjakov pa morda močnejši veter. Okoli 11 zvečer zapustiva Vodnjake, a o močnejšem vetru ni ne duha ne sluha. Veter tam okoli 5 ali 6 kn zahodne smeri. Plujeva z genakerjem, a kmalu zaorca in ga spustiva. Dejan gre počivat, jaz pa sem pred njim ujel kaksno uro spanca. Ko sem na krmilu se veter zopet obrne na zahod zato pokličem Dejana, a je kar dobro zaspal in nič ne sliši. Saj je vseeno, si mislim, bova tudi s klasičnimi jadri odpula. A sem se uštel. Najmanj dve barki sta naju prehiteli s spinakerjem. Ko se noč preveša v dan, pada veter in potem je konec. Celo dopoldne se guncava in čakava na kak piš vetra, a zaman. Celo dopoldne gledava Rt na žene, kjer se muči kakih 5 bark, a jim ga ne uspe obpluti. Ob 12 uri vžgeva motor in se okoli Sušca odpeljeva nazaj proti Splitu. 

Bob'n rock (Zelenko) se odloči tako, kot bi se midva v dobrih letih; jadra do konca, ne glede na time limit.


Ni komentarjev:

Objavite komentar