2000 - Prošli smo Splitska vrata!



Transport barke v Split.
Stalne slabe napovedi na srečo niso dvignile močnejšega juga, zato lepo plujeva v kombinaicji jadra-motor proti jugu. Postaneva v Osorju, da se Dejan vrne v Cres po genovo. Drugi dan prespiva že v Sutomiščici na Ugljanu. Na Kaprijah obiščeva Bilo Idro in se naučiva nekaj o lovu na hobotnice, mačke pa so nama pojedli ribe, ki sva jih sušila na ograji. Na Dugom nabereva 4 litre kaper.
Motor v začetku poti dela malo hrumeče, proti polovici poti pa se umiri, le kadi močno. Potreben bo lep zimski servis. Sicer lepo vleče 4,5 - 4,7, kar je lepa potovalna hitrost. Z ribami se dobro oskrbiva, zato poizkusiva s sušenjem: najprej za en dan v sol, nato na zrak. Tudi s kaprami narediva enako, za en dan v sol, nato v kis z vodo.

Regata:
12.00 start regate, 33 bark, lepo vreme, maestral. Startava v zadnji tretjini, a zapustiva Split kot predzadnja. Do vrat lepo v vetere 5 - 5,5 z genovo.


16.00 Pakleni otoki. Obrneva proti Sušcu in po lepem maestralu z valovi, ki pa niso premočni letimo s špinom 6- 6,8.
Okoli 20 ure prvi obrnejo Sušac in dobesedno letijo proti Hvaru. Midva dohitiva in prehitiva dve barki, ostalim pa se precej približava.


22.00 Sušac, na zdravje, Dejan! Odločitev kam ni enostavna. Veter NW, zato j emožno proti Visu in proti Hvaru. Zaradi jutranjega burina obrneva proti Hvaru i do svita. Ob 4 plujeva z vetro, nastavila sva podaljšek, uravnala jadra barka je lepo sledila blagemu vetru, ki ga ni bilo več kot 4 - 6 kn z valovi od maestrala. Zjutraj vidiva nekaj bark, kako se zibljejo v bonaci, zato se stisneva ob Hvar in se po sledehvetra vlečeva skozi Paklinski kanal, kjer prehitiva še nekaj bark, ki so stale v bonaci. Skupaj plujemo do Pelegrina, kjer se izza Vodnjakov pripelje še 6 bark, ki so ponoči vozile proti Visu. PO 60 miljah smo vsi skupaj, no tisti počasnejši del regate. Veter jelizal po morju zelo čudno. Z Visa so pripluli s špinom, mi smo imeli zelo rahel burinček. Odločitev kam: nekateri so odvili na levo čekat maestral, vendar je ura po soncu šele 8. Midva se spustiva pod Hvar, da bi iskala ostanek burina in v loku priplujeva do Vrat. Poteza se je izkazala za odlično. Kdor je iskal maestral, je zaostal za nekaj ur. Oba imava kepo v želodcu. Na srečo je ravno toliko vetra, da lahko plujeva s špinom tik ob Braču. Od vrat dalje pa bonačina.

Davorka

Vsa presenečena ugotoviva, da sva dohitela, oz da so naju počakali glavni frajerji regate: Lanski zmagovalec Izazivač z Miljenkom Nikoličem un Mladim Nevenom Galičem. Ona dva sta nama lani najbolj pomagala, da sva se v Mornarju počutila dobrodošla. V svojih vodah sta obvisela v bonaci., tu je tudi Mišo z doktorjem na Davorki. Midva se drživa Brača in se po jezikih vetra počasi sesava naprej. Davorka in Izzazivač sta hitrejša od naju in se vsake toliko podeta iz jezika v bonaco in nama tako naredita uslugo, da lažje izbirava najboljšo pot. Skupaj se drug za drugim bližamo rtu Brača. Tam dvignemo genove in oba jo odkurita naprej, saj sta veliko hitrejša v veter. 

14.30 Oba navdušena, da nama je uspelo priti okoli in do konca, priplujeva v cilj.
In nato - presenečenje. Prva barka je pričla v cilj pred petimi urami inpo korigiranem času zato zasedeva drugo mesto Šok in veselje hkrati. Barko takoj odpeljeva do Zadra in se z avtobusom vrneva v Split na podelitev in fešto.

Vračanje barke:
1. etapa Split - Zadar od 19.00 do 12.00 naslednjega dne. Čeprav utrujena od neprespane noči odplujeva vsak svoj del noči. Morje je mirno, barka pa lepo vleče.
Barko pustiva v Uskoku in z busom se vrneva v Split. Fantje so naju res lepo sprejeli. Dve uri zadremava na Izazivaču, nato spet na bus in pičiva dalje.
2. etapa: Zadar Cres
Morje mirno, vetra ni, idealno za vračanje. Potovalan hitrost 4,7 - 4,8 kn. ob 3.30 sva v Cresu. V teh dneh so bile vse zvezde postavljene po najinih pravilih: ko sva šal na trajetk ob uri ko ga ne bi smelo biti, naju je čakal, in nato je samo naju peljal na Krk...




Ni komentarjev:

Objavite komentar