2010 - Puntica 1.0


Cezza
Chooasa

Sušac
100x2
Letošnji Sušac je bil kratek - seveda kar se priprav tiče.
En teden pred regato sem se šele spomnil na majice, spakiral pa sem si šele zadnji večer. Ves čas pred regato je bil posvečen Issi, ki je za mojo odsotnost potrebovala ograjo okoli vrta, da bo lahko doma sama z mulci.

V torek prevzameva barko v Sutomiščici – Elan 333 Puntica. Dve roli, a dober motor. Leti 7 kn, tako da sva v zvečer že v Kremiku, kjer spiva po ta stari tarifi, v sredo pa tradicionalno Bobovišta. Danko časti psa z blitvo, ker midva nisva uspela ujeti nobene ribice. V četrtek v Mornar, kjer pa so se stvari zelo spremenile: izjava, da imaš vso opremo, ni plombiranja motorjev, testa radio postaje…

Štart ob 10 uri z vetrom v polkrmo. Lepo sva startava med prvimi, na prvi boji pa prišla v pravi đumbus, vsi naenkrat. Damir Višič se malo zaleti v nas, a ni hujšega. Tudi bojo obrneva brez težav in za nama je ostalo še nekaj bark. Res pozitivno, nisva čisto zadnja. Tudi Miljenko in Neven sta ob naju. vsi smo v bonaci in vsake toliko koga odpelje iz bonace, da vsi samo strmimo. Greva pod Šolto in orcava v družbi Satana in še 3-4 bark. Vrata so odprta na stežaj in s špinom izletiva v kanal proti Hvaru. Tam je dobra laška orca do Pelegrina. Veliko jih gre po prognozi pod Vis, kjer se pričakuje več vetra, midva pa se odločiva za Ždrelac in drito poroti Sušcu. Letiva s špinom, ves čas nad 7 kn, max sva dosegla pri 9,3 kn. Kmalu dvakrat štraorcava in tretjič morava pospraviti špin. Dvigneva ga spet pri Sušcu, ko veter pade pod 15 kn. Na S strani Sušca je morje mirno veter pa na refule. Nazdraviva dokler je mirno, potem pa okoli punte. Obrneva okoli 20. ure, prvič isti dan in še po soncu takoj nato v orco - NW veter okoli 18 kn naju tišči pod Korčulo, ker imava slabo orco. Veter počasi pada in ob dveh zjutraj sva pri punti nad Velo Luko ter obrneva proti Hvaru. Bonace, bonace…. Ob 8 zjutraj sva 2 milje od Pokojnog dola, ob 12. uri pa sva v višini Hvara. Vse gre zelo počasi in regatni pravi, da je v cilju le 8 bark, ostali pa po Aladinu naj ne bi imeli šans. Ravno tedaj se pri Pelegrinu dvigne maestral in spet letiva proti vratom. Vrata vzameva bliže Šolte in potem slediva ekipi barke Luna in njenim manevrom pod Šolto, ko sta skalala iz bave v bavo skoraj z vnaprej pripravljenimi jadri. Nekako se tudi midva izvlečeva v bolj konstanten NW veter. Spet letiva in okoli 16:30 sva v cilju.

Lepa, tipično Sušačka regata, v eno stran rekordi, v drugo bonace, ki trajajo ure in ure a se kljub 00:00 premikaš, le obupati ne smeš.

Hvala Sušac.!

Ni komentarjev:

Objavite komentar